Bebeğimi Aşılatmaya Ne Zaman Başlayacağım?
Bebekler doğar doğmaz ilk 72 saat içerisinde (mümkünse ilk 24 saat içerisinde) Hepatit B aşısının ilk dozu ile aşılanmaya başlanmalıdır. Daha sonra 1. ayını dolduran bebekler Hepatit B 2. doz ile ve 2. ayını dolduran bebekler ise BCG, Difteri-boğmaca-tetanoz-hib-IPV ve konjuge pnömokok (zatüre) aşıları ile aşılanmaya devam edilmelidir. Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanan Ulusal Aşı Takvimi şu şekildedir;
Bebeğimi Aşılatmaya Ne Zaman Başlayacağım?
Bebekler doğar doğmaz ilk 72 saat içerisinde (mümkünse ilk 24 saat içerisinde) Hepatit B aşısının ilk dozu ile aşılanmaya başlanmalıdır. Daha sonra 1. ayını dolduran bebekler Hepatit B 2. doz ile ve 2. ayını dolduran bebekler ise BCG, Difteri-boğmaca-tetanoz-hib-IPV ve konjuge pnömokok (zatüre) aşıları ile aşılanmaya devam edilmelidir. Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanan Ulusal Aşı Takvimi şu şekildedir;
Ebeveynlerin, çocuklarının aşılanma bilgilerini aile hekimlerine başvurarak kayıtlardan ve aşı kartlarından takip etmeleri, çocukların aşılanma zamanı geldiğinde gecikmeksizin aile hekimliği birimlerine başvurmaları gerekmektedir.
Bebeğimi Ne Kadar Sıklıkla Aşılamaya Götürmeliyim?
Bebek ve çocuklarımız ulusal aşı takviminde belirtilen tarihlerde ve sıklıkla aşıya götürülmelidir. Bebeğinizi aşılattıktan sonra lütfen bir sonraki aşı ziyaretinizin ne zaman olacağını sormayı ihmal etmeyiniz.
Bebeğim Erken Doğdu (Prematür), Ne Zaman Aşıya Götürmeliyim?
Erken doğmuş ve/veya düşük doğum ağırlıklı bebeklerin aşılanması ihmal edilmemelidir. 2 kg.dan düşük ağırlıkla erken doğan bebeklerde hepatit B aşılaması anne Hepatit B taşıyıcısı değilse 2 kg. ağırlığa gelmesi beklenerek Hepatit B aşılamasına başlanmalıdır. Diğer aşıları ise ulusal aşı takvimine göre zamanı geldiğinde yapılmalıdır.
Bebeğimin Aşısını Unuttum, Şimdi Ne Yapacağım?
İster bebek, ister çocuk isterse de erişkin olsun tüm bireylerde aşılamada esas olan gününde aşı yaptırmaktır. Ancak neden ne olursa olsun aşı günü atlanmış bebekler bir an evvel sağlık kuruluşuna başvurarak kaldığı yerden aşılanmalarına devam edilmelidir. Aşı zamanı uzun süre geçmiş olan (bir kaç aydan fazla) bebeklerde ise doktoruna başvurarak yeni bir aşılama şeması hazırlanması önerilmektedir.
Bebeğim Hasta İken Aşı Yaptırabilir miyim?
Bebeğiniz hasta ise hastalığının ciddiyetine göre aşılanıp aşılanmamasına karar verilir. Aşağıda belirtilen nedenler aşılamaya engel teşkil etmez;
• Allerji veya astım (yukarıda anlatıldığı gibi, aşının belirli bir bileşenine karşı bilinen bir alerji dışında),
• 38.5 ºC’nin altında seyreden solunum yolu enfeksiyonu veya ishal gibi hafif hastalıklar,
• Ailede aşıyı takiben yan etki görülme öyküsü,
• Ailede konvülsiyon, felç veya epilepsi bulunma öyküsü,
• Antibiyotik tedavisi görme,
• Anne sütü alma,
• Kronik kalp, akciğer, böbrek veya karaciğer hastalıkları gibi kronik hastalıklar,
• Serebral palsi, Down sendromu gibi kalıcı nörolojik durumlar,
• Prematürite (aşılama ertelenmemelidir),
• Ameliyat öncesi ve sonrası,
• Malnütrisyon,
• Yenidoğan sarılığı öyküsü,
• Topikal (cilt üzerine krem/merhem), aerosol (solunum yolu ile) şeklinde veya lokalize (intraartiküler, intrabursal veya tendon içi vb.) steroid kullanımı ya da ağız yolu ile düşük doz steroid kullanımı (2 mg/kg veya 20 mg/gün dozundan az),
• Konvülsiyon öyküsü: aşılama sonrası ateş görülebileceğinden, febril konvülsiyon öyküsü olan çocuklarda ateş çıkması beklenen dönemde ateş düşürücü verilmesi uygundur. Çocuk antikonvülzan tedavi alıyorsa tedavisine aksatılmadan devam edilmelidir.
Bebeğime Aynı Anda 2 Aşı Yaptırabilir miyim?
Bebeğinize aynı anda 2 veya 3 aşı uygulanabilir ancak bu durumda dikkat edilmesi gereken hususlar; aşının yapıldığı yerler arasında en az 2 cm. mesafe olmalıdır. 2 farklı aşı yapılacaksa ideali 2 farklı ektremiteden uygulanmasıdır (farklı bacaklar veya kollar). 3 aşı uygulanacak ise aynı kol veya bacaktan 2 cm. ara vermek koşulu ile 2 aşı uygulanabilir. Ancak aynı anda birden fazla aşı uygulamalarında hangi aşının hangi bacak veya kola uygulandığı not edilmelidir.
Bebeğimi Aşılattıktan Sonra Nelere Dikkat Etmeliyim?
Aşı en yaygın, en güvenilir ve en etkin koruyucu hekimlik yöntemidir. Ancak aşı da bir ilaçtır ve sağlıklı bebeğimize dışarıdan verilen bir maddedir. Bebeğinize aşı yaptırdıktan sonra 1-2 gün boyunca ateşine dikkat etmek gerekir. Nadir de olsa bazı aşıların ateş yapıcı özelliği vardır. Ancak bu ateş çeşitli komplikasyonlara yol açacak kadar yüksek olmayıp genellikle ateş düşürücülerle kontrol altına alınabilir. Bunun haricinde çok nadir de olsa bebeğinizde başka aşı sonrası istenmeyen bir etki görülür ise lütfen doktorunuza başvurunuz.
Bebeğim Aşıdan Ne Kadar Sonra Hastalıktan Korunur?
Her uygulanan aşıya karşı vücutta oluşan bağışık yanıt süresi değişmekle birlikte genellikle 2-3 hafta içerisinde artık olunan aşıya karşı vücudumuz direnç kazanmıştır diyebiliriz. Unutmayalım ki, birden fazla doz uygulanması gereken aşılar en uygun bağışık yanıtı ancak tüm dozlar uygulandıktan sonra sağlayacaktır.